Salihli OSB’den Geleceğe Bir Adım

Salihli Organize Sanayi Bölgesinde Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM) teknik bilgilendirme semineri düzenlendi.

Ekonomi Yayın: 08 Aralık 2023 - Cuma - Güncelleme: 08.12.2023 12:29:00
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
425 okunma
Takip EtGoogle News

Seminerde Sınırda Karbon Düzenlemesinin Avrupa Ülkelerine ihracat yapan firmalara etkileri üzerine konuşuldu.

Salihli Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü, Salihli Ticaret ve Sanayi Odası ve İzmir merkezli SİMTE Danışmanlık Şirketi tarafından organize edilen sınırda karbon düzenleme mekanizması (SKDM) uygulama yönetmeliği teknik bilgilendirme eğitimiyle katılımcılar SKDM uygulama konularını detaylı öğrenerek, karbon düzenlemelerine dair bilgi sahibi oldular. Seminere Salihli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Yüksel, Oda Meclis Başkanı Süleyman Oral, Salihli Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Demir ile Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Kemal Sönmez, OSB Müdürü Çağrı Duygu ve SİMTE Danışmanlık şirketi Kurucu ve Yönetim Kurulu Üyesi Yazar Mustafa Tuğrul Edis’in yanı sıra Salihli OSB ve çevresinde faaliyet gösteren firma yetkilileri katıldı. SİMTE Danışmanlık Şirketi Direktörü Yıldız Gönüllü’ nün sunum ve anlatımı ile gerçekleşen seminer yaklaşık üç saat sürdü.

Toplantıda ek yatırım maliyetleri, vergi yükü, tedarikçi seçiminde kriter, rekabet avantajı ve pazar kaybı, iklim kanunu ve ETS sistemi, gümrük kontrolleri ve ithalat izni, SKDM beyanı ve ithalat hakları konuları görüşüldü. Seminerde konuşma yapan SİMTE Danışmanlık Direktörü Yıldız Gönüllü; AB sınırda uygulanacak karbon düzenlemesi ile AB Ülkelerine ihracat yapan kapsam dahilindeki şirketlerin en az % 10 ek yatırım maliyetiyle karşı karşıya kalacağını söyledi. Bu işletmelerin mevcut yapılarını revize etmeleri ve çevre dostu teknolojilere yatırım yapmaları gerektiğinin altını çizen Yıldız Gönüllü; ‘’ SKDM’ nin uygulamaya başlaması ile kapsam dahilindeki firmaların ihracat gelirinin % 25’ inin vergiye gideceği vurgulanıyor. Bu da AB Ülkelerine ihracat yapan firmalar için mali zorunlulukları beraberinde getirecek. Şirketler elde ettikleri gelirin önemli bir kısmını vergilere ayırmak zorunda kalacak’’ dedi.

SİMTE Danışmanlık Şirketi Direktörü Yıldız Gönüllü konuşmasına şöyle devam etti: ‘’Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM), Avrupa Yeşil Mutabakatı' nın önemli bir unsuru olarak kabul edilmektedir. Bu mekanizma, Avrupa Birliğinde uygulanan Emisyon Ticaret Sisteminin (ETS) sıkılaşması sonucunda artan karbon ücretleri sebebi ile sera gazı emisyonlarını azaltmak ve emisyon ticaret sistemini uygulamayan ülkelere yönelen üreticilerin karbon kaçağı riskini önlemeyi hedeflemektedir. SKDM, üretim sırasında salınan karbon emisyonları için AB Emisyon Ticareti Sistemi'ni ithal ürünlere yansıtarak, diğer ülkelerde daha temiz üretimi teşvik etmeyi ve AB üreticilerinin rekabetçiliğini korumayı amaçlamaktadır. İlk aşamada, çimento, demir-çelik, alüminyum, gübre, hidrojen ve elektrik gibi yüksek karbon kaçağı riski taşıyan 6 sektör SKDM' nin kapsamına girmektedir. Geçiş dönemi 1 Ekim 2023'te başladı ve 2025 yılı sonuna kadar sürecek olup, bu süreçte AB ithalatçıları mali yükümlülük altına girmeyecek ancak SKDM mekanizmasına tabi ithal ürünlerde gömülü emisyonları raporlayacaklardır. SKDM için mali yükümlülük 2026'da başlayacak ve bu noktadan itibaren AB ithalatçıları, ithal ettikleri mal miktarını ve gömülü emisyon miktarlarını beyan ederek SKDM sertifikalarını satın alacaklardır. SKDM sertifika ücretleri, Avrupa Komisyonu tarafından, AB Emisyon Ticaret Sistemi içinde oluşan bir önceki haftanın ortalama fiyatı üzerinden haftalık olarak yayınlanacaktır. İthalatçılar, üçüncü ülke üreticilerinden alınan doğrulanmış bilgilerle ithal ettikleri ürünlerin üretim aşamasında ödenen karbon fiyatını kanıtlarsa, bu bedeli nihai ödemelerinden düşebileceklerdir’’.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.